Welke vergoeding krijgt een huisarts? – Huisartsenpraktijk de Campus – Wijchen
Campuslaan 6 6602 HX Wijchen Tel:024-6412800 Spoed 024-6450015
Header afbeelding

Welke vergoeding krijgt een huisarts?

Tarieven
Uw zorgverzekeraar betaalt rechtstreeks de rekening van uw huisarts. Voor een bezoek aan de huisarts betaalt u geen eigen risico. Wil de huisarts extra onderzoek doen, bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft? Of krijgt u medicijnen? Hiervoor betaalt u wel eigen risico.
De zorg bij de assistente, praktijkondersteuner en verpleegkundig specialist valt ook onder de huisartsenzorg en daarmee binnen uw basisverzekering. Voor onderzoeken op de praktijk, zoals een bloeddrukmeting, hartfilmpje en longfunctieonderzoek betaalt u geen eigen risico. Aanvullend onderzoek elders zoals röntgenfoto’s of laboratoriumonderzoek gaat wel ten koste van uw eigen risico.

Verzekeraar betaalt huisartskosten
Uw zorgverzekeraar vergoedt alle zorg die u krijgt van uw huisarts. Bij andere vormen van eerstelijnszorg, zoals fysiotherapie of logopedie, hangt het van uw zorgverzekering af of de zorg (volledig) wordt vergoed.
Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bijvoorbeeld medicijnen en bloedonderzoek? Dat kunt u het beste aan uw eigen zorgverzekeraar vragen. Er zit namelijk grote verschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen.

Kosten van de huisartsenpost
De zorg op de huisartsenpost wordt ook volledig vergoed. Deze zorg gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico.

Inschrijftarief (kwartaaltarief) en M&I verrichtingen op nota van huisarts
Op uw zorgnota ziet u tariefkosten van uw huisarts. Deze kosten vergoedt uw verzekeraar aan de huisarts. De zorgverzekeraar betaalt de huisartsen elk kwartaal een bedrag per verzekerde. Ook als je dat kwartaal niet naar de huisarts gaat. Je hebt een soort abonnement op de huisarts. Met dit bedrag kan de huisarts zijn praktijk runnen en ervoor zorgen dat hij voor je klaarstaat als je wel zorg nodig hebt.
Naast dit kwartaaltarief kunnen verschillende modules door de huisarts gedeclareerd worden. Dit zijn de M&I verrichtingen, voor Modernisering en Innovatie. Zorgverzekeraars betalen de huisartsen een bedrag per patiënt voor deze extra activiteiten buiten de gewone zorgverlening.
Doel van de (M&I) verrichtingen is kwaliteitsverbetering van de huisartsenzorg en kostenbesparing van de (ziekenhuis)zorg.

In onze praktijk declareren wij naast het inschrijftarief:
a. Prestatie Praktijkmanager
b. Adequaat verwijzen en diagnostiek (DTO)
c. Doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen
d. Service en bereikbaarheid
e. Regionale prestatie (FTO)

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eerstelijnszorg/vraag-en-antwoord/huisartskosten-op-zorgnota